amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Angstzweet der kolonialen

Het angstzweet der kolonialen

Java en de Nederlanders [1600-2000]

Twee »inlandse kinderen« tegen wie de doodstraf wordt geëist, omdat ze de liefde hebben bedreven in de ambtswoning van Jan Pietersz Coen. Een Hollandse gruwelmoord op tienduizend onschuldige Chinezen in Batavia. De »Heilige oorlog« van een Islamitische Hamlet tegen de Hollandse ongelovigen. Een ontwikkelde Javaanse aristocrate en haar heroïsche conflict tussen traditie en zelfbeschikking.

Deze en andere onderwerpen komen aan de orde in deze essaybundel van Nico Dros. De Nederlandse aanwezigheid op Java duurde ruim driehonderdvijftig jaar. Het begon met onzekere handelscontacten, vervolgde met interventies in binnenlandse perikelen, en resulteerde in de Nederlandse heerschappij over het gehele eiland.

Nico Dros schreef de historische roman NOORDERBUREN (1991), de verhalenbundel FAMILIEZAKEN (1994) en de roman TER HOOGTE VAN HET SALSA-PAVILJOEN (1999). Eerder werkte hij als historisch onderzoeker bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen en de Vrije Universiteit in Amsterdam. In dit boek combineert hij zijn oude stiel met zijn literaire ambitie.
Nico Dros
essay
paperback, 192 blz
isbn 9028240101
Van Oorschot
prijsindicatie € 17,50

bestel boek

Java
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018