amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
P Leuven

Het pauselijk Leugenpaleis

Poggio Bracciolini

bestel boek

9789076895772, proza, 209 g, 9 x 210 x 160 mm, 56 blz, 2003, P Leuven Uitgeverij, oplage 750 exemplaren, vertaling verzorgd door Patrick De Ryncks
Het lijkt vandaag onvoorstelbaar : rond 1440 werden in de hoogste kringen van de pauselijke kanselarij de smeuigste anekdoten en de meest scabreuze moppen getapt.

Een van de meest befaamde geleerden uit die tijd, Poggio Bracciolini [1380-1459], was pauselijk secretaris en liet zich inspireren door deze after-dinner vertelsels in het zogenaamde Bugiale, het Leugenpaleis. Op 72-jarige leeftijd publiceerde hij het Amusante anekdotenboek waaruit hier een tweetalige selectie van hoogtepunten wordt gepubliceerd.

Poggio schreef in het Latijn, om te bewijzen dat de chique taal van Cicero ook het futiele en het laag-bij-de-grondse treffend kon uitdrukken. Zijn boek was een groot Europees succes, werd verguisd en bewonderd, en belandde in 1559 op de [pauselijke] index. Pas sinds korte tijd kunnen we het weer onbevangen en met een historisch rechtvaardige blik lezen. Dit boek biedt een selectie van hoogtepunten in een meesterlijke vertaling van Patrick De Rynck.
Illustratieveranwoording : houtsnede van Jörg Breu, uit Propheceien und Weissagungen Vergangne, Gegenwertige und künftige Sachen / Geschicht unnd Zufall / Hoher unnd Niderer Stande. Doctoris Paracelsi Prognostication bis man schreibt MDLX. Uitgeverij Heinrich Steiner, Augsburg, 1530 - p.17b.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018