amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Explosieve materie, Nederlandse wapenhandel blootgelegd

Explosieve Materie

Nederlandse wapenhandel blootgelegd

Nieuw boek over falende controle op wapenexporten

Nederland behoort al jaren tot de tien grootste wapenexporterende landen in de wereld. De defensie-industrie weet zich gesteund door een overheid die niet alleen informatie over wapenhandel geheimhoudt, maar ook structureel steun verleent aan deze tak van industrie. Na een jaren slepend beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur wisten VPRO's radioprogramma Argos en de Campagne tegen Wapenhandel tot nu toe zestienduizend pagina's met wapenexportgegevens boven water te krijgen. Samen met een schat aan ander nieuw materiaal vormt dat de basis van Explosieve Materie - Nederlandse wapenhandel blootgelegd.

Auteurs Martin Broek en Frank Slijper laten daarin zien hoe de controle op Nederlandse militaire exporten faalt.

Grondstoffen voor strijdgassen vertrekken naar landen waarvan experts vermoeden dat ze aan een chemisch wapenprogramma werken. Als het gaat om de doorvoer van wapens zijn Schiphol en Rotterdam nog steeds zo lek als een mandje.

Als een van zijn weinige politieke daden blijkt LPF-minister Heinsbroek het enige controle- middel op de uitvoer van zogenaamde niet-strategische goederen en diensten met een militaire bestemming stilletjes geschrapt te hebben.
De Verenigde Staten fungeren steeds meer als sluiproute voor exporten van Nederlandse onderdelen van bijvoorbeeld F-16s en Apache gevechtshelikopters naar oorlogsgebieden en mensenrechten schendende regimes.
M. Broek
F. Slijper
internationale betrekkingen
paperback
236 blz
9067281603
papieren tijger
prijsindicatie € 19,90

bestel boek

Europa
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018