amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Santiago de Compostela

Santiago de Compostela

de apostel van het Westen in beeld en verbeelding

In Santiago de Compostela liggen volgens de traditie de stoffelijke resten begraven van Jakobus de Meerdere, de apostel die het christendom naar het Westen bracht. De stad is een zeer populair bedevaartsoort waarnaar toe vele wegen leiden. Over deze historische pelgrimswegen zijn ontelbaar veel publicaties verschenen. Daarin wordt aan de persoon en het leven van de apostel echter weinig aandacht besteed.

Mireille Madou schreef daarom een boek waarin voor het eerst de apostel zelf centraal staat. Ze beschrijft het beeld dat in de loop van de eeuwen van de apostel is gevormd op basis van geschreven bronnen en mondelinge tradities, en stelde een Jakobus-iconografie samen: een keuze van een representatief aantal types uit de talloze verbeeldingen van de heilige. Daarmee laat ze zien hoe Santiago vanaf de elfde eeuw tot heden is verbeeld.

Mireille Madou was van 1976 tot 1992 docente in de kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Haar onderzoeksgebied bestaat uit de heiligeniconografie, de geschiedenis van het middeleeuwse kostuum en de kunst langs de Camino de Santiago. Het boek bevat talrijk onbekende illustraties, bijna alle in kleur.
Mireille Madou
geschiedenis
paperback, 132 blz
100 foto's in kleur
isbn 9059970160
9789059970168
Primavera Pers
prijsindicatie € 22,50

bestel boek

Santiago de Compostela
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018