amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Het is geen kolonie, het is een wereld

Het is geen kolonie, het is een wereld

Vrouwen bereizen en beschrijven IndiŽ 1852 - 1912

Ida Pfeiffer, Augusta de Wit, Anna Weber-van Bosse, Marie van Zeggelen, Carry van Bruggen, Aletta Jacobs en Dť-lilah behoren tot een nieuwe groep reisschrijvers die in de negentiende en begin twintigste eeuw voor het eerst publiceerden over hun ervaringen in de Oost.

Eeuwenlang was het verkennen en beschrijven van de Indonesische archipel een louter mannelijke aangelegenheid. Pas in de loop van de 19de eeuw kwam hierin verandering en verschenen er ook reisbeschrijvingen van vrouwen. Deze reisverhalen worden vaak gekenmerkt door een persoonlijke en openhartige, in feite moderne toon. Ook de onbevangen blik waarmee de veelomvattende werkelijkheid in de archipel tegemoet getreden wordt is voor die tijd opmerkelijk.

Door de kennismaking met de wereld van de autochtone bevolking groeit bij veel van deze pioniersters het indringende besef dat IndiŽ meer is dan Ďtropisch Nederlandí. In het verslag van hun reiservaring blijven zij niet op afstand maar proberen door te dringen tot de essentie van het bereisde land.
diverse auteurs
reisverslag
paperback
182 blz
9073853141
Terra Incognita
prijsindicatie € 13,95

bestel boek

IndiŽ
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018