amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Jan Mertens, mijn leven

Jan Mertens

Mijn leven als vakbondsman en politicus

Jan Mertens was in de jaren zestig en zeventig de bekendste vakbondsleider van Nederland. Hij was voorzitter van de katholieke vakbond NKV die later met het socialistische NVV fuseerde tot de huidige FNV. Mertens is vooral beroemd geworden door een redevoering die hij op zaterdag 19 oktober 1968 hield in Sneek. Deze rede kreeg een enorme publiciteit en hield de gemoederen jarenlang bezig.

»In Nederland«, zei Jan Mertens, »is de hele economie in handen van rond tweehonderd personen. Van een groep mensen die elkaar goed kent en elkaar frequent ontmoet in verschillende colleges. Het is een even deskundige, financieel sterke als beangstigende groep.« Het begrip de Tweehonderd van Mertens was geboren.

Jan Mertens [1916-2000] was een selfmade man die na de lagere school meteen een baan moest gaan zoeken en carričre maakte in de katholieke vakbeweging. In 1973 werd hij staatssecretaris van sociale zaken in het kabinet-Den Uyl. Toen dat kabinet in 1977 werd opgevolgd door het kabinet-Van Agt / Wiegel ging hij met pensioen. Die levensfase heeft hij aangegrepen om zijn herinneringen op te schrijven. Vanaf 1984 schreef hij in niet te blussen ijver bijna tweeduizend pagina's vol, bijna anderhalf miljoen woorden.

Mertens heeft talloze openbare functies bekleed en ging op voet van gelijkheid om met leiders van politieke, maatschappelijke, religieuze en andere organisaties. Daarover schreef hij uitvoerig en ook over zijn vrouw Riet Dekkers en hun tien kinderen. De journalist Arie Kuiper, ex-hoofdredacteur van De Tijd, heeft uit de anderhalf miljoen woorden van Mertens een nog altijd omvangrijk maar uiterst leesbaar boek gedestilleerd.

Een fascinerend en aangrijpend verhaal, niet alleen over de mens Mertens maar ook over een tijdperk dat nog maar kort achter ons ligt.
Jan Mertens
Arie Kuiper
memoreeks
paperback
384 blz
isbn 9056251686
valkhof pers
prijsindicatie € 18,00

bestel boek

Europa
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018