amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Als het ijs smelt

Als het ijs smelt

Gevolgen voor bewoners van de Noordpool

De opwarming van de aarde is een hot issue. In Nederland maken we ons zorgen, maar wat staat de bewoners van de poolgebieden te wachten ? Alles in hun leven raakt aan sneeuw en ijs: hun middelen van bestaan [rendierhouderij, visvangst, zeehondenjacht], hun materiële cultuur en hun gereedschappen. Maar ook in hun verhalen, mythen en gebruiken spelen ijs en sneeuw een cruciale rol.

Aanpassing is daar al lang schering en inslag. De modernisering deed haar intrede met nieuwe technieken en vervoermiddelen. Maar nu groeit de kloof tussen jongeren en hun nog in leven zijnde voorouders exponentieel. Hoe anders is het leven als je blindelings kunt vertrouwen op een GPS; als je schoolplichtig bent en niet samen met je ouders met de rendieren rondtrekt; als je niet meer 24 uur per dag honden om je heen hebt die als het erop aan komt het verschil kunnen maken tussen leven en dood.

Het recente besef dat het echt ernst is met de klimaatverandering richt steeds nadrukkelijker de schijnwerpers van de wereld op de poolgebieden. In deze uitgave geeft Cunera Buijs een historisch overzicht van de eeuwenoude tradities van de Inuit [Groenland, Alaska en Canada], de Nivch en Oroch [Siberië] en de Sámi [Lapland].

De verandering van klimaat en milieu betekent echter niet alleen de teloorgang van het oude. Er dienen zich namelijk ook nieuwe kansen aan.
Cunera Buijs
geschiedenis
paperback
160 blz
isbn 9057305267
9789057305269
Walburgpers
prijsindicatie € 14,95

bestel boek

Canada     Groenland     Noordpool     Siberie
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018