amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Zwitserland

Zwitserland

CHE

Suisse - Schweiz

Bern
Berner Oberland
Freiburgerland
Genève
Graubünden
Ticino - Tessin
Vaud - Waadt
Wallis - Valais
Zürich
Grand Tour of Switzerland. Een ontdekkingstocht door Zwitserland van 1.600 kilometer door 4 taalregio's, over 5 Alpenpassen, langs 11 UNESCO-wereld-erfgoederen en 22 meren. Zwitserse landschappen en culturele hoogtepunten van Suisse.

Freiburgerland - Fribourg
Pays de Fribourg of het Freiburgerland ligt in het westen van Zwitserland. Het kent 2 stadjes, Fribourg en Bulle, maar is vooral bekend van Gruyères, waar de kaas vandaan komt.
Toeristisch interessant zijn verder het dorpje Jaun, het skigebied La Berra of het skigebied La Chia, vlakbij Bulle, de wandelroutes in Les Paccots, de berg Moléson in de buurt van Bulle en Gruyères, de Schwarzsee, Murten, aan het Meer van Murten, en Estavayer-le-Lac aan het Meer van Neuchâtel.


Vaud - Waadt
Vakantie in West Zwitserland in het kanton Waadtland of de Pays de Vaud, de streek van de steden Lausanne, Yverdon-les-Bains, Montreux en Nyon. Maar ook van het Meer van Genève en het Meer van Neuchatel en de toppen van Les Diablerets [3.210 m].


Wallis - Valais
Vakantie in West Zwitserland in het kanton Waadtland of de Pays de Vaud, de streek van de steden Lausanne, Yverdon-les-Bains, Montreux en Nyon. Maar ook van het Meer van Genève en het Meer van Neuchatel en de toppen van Les Diablerets [3.210 m].


Zürich
Dit is intrigerend. Hij spreekt al zijn talen. Hij heeft een Aziatische vriendin. Hij heeft in Amerika gestudeerd. Voor zijn werk reist hij veel, vooral naar diverse EU-landen. Maar hij drinkt altijd wijn uit zijn eigen kanton, zegt hij. »Altijd. Dat is beter.« »Ga weg«, zeg ik, »en wat doe je als je een hele goede fles uit Vaud voor je neus hebt staan ?«
Hij aarzelt geen moment. »Ik drink geen wijn uit Vaud. Mijn vrienden en ik zijn van mening dat zelfs slechte wijn uit Valais beter is dan goede wijn uit Vaud.«


Zwitserlevens - Caroline de Gruyter
Zwitserlevens, de nieuwe politieke realiteit in Europa - Caroline de Gruyter NRC2015.05.16.17.25 Kaasfondue met de expats met een schitterende illustratie van Leonie Bos


Gipfelziele im Tessin
304 Seiten, Broschur, Farbfotos und Routenskizzen


Daniel Anker, wandelen, gebonden boek, 304 blz, 3858692581, Rotpunkt Verlag
Ein Führer für das Tessin, der die vielfältige Gipfelwelt im Süden der Schweiz vorstellt und mit dem Wanderer und Berggänger ihre ganz persönliche Strada Alta
zusammenstellen können. Die Touren in dieser Region, die vom Alpenhauptkamm bis in die Po-Ebene hinunterreicht, wurden so ausgewählt, dass sich der Endpunkt der einen Wanderung mit dem Beginn einer nächsten deckt. So entsteht ein Wegnetz durchs ganze Tessin, von den palmengesäumten Seeufern zu den gletscher- und geröllbedeckten Dreitausendern.
Die Einführungstexte zu den 60 Touren sowie die zahlreichen Farbfotos zeigen eine Wanderregion Tessin abseits der ausgetretenen Pfade. Mit der Vernetzung
der Gipfelziele und der Ausleuchtung kultureller Hintergründe werden die Wege zum Ziel eines neuen Ticino- und Wandererlebnisses: Nicht allein der Berg in der urwüchsigen Natur zählt, sondern das Gehen auf alten Saum- und Alppfaden von einem Ort zum andern. Ein Rucksackführer für Weitwanderer und Tagesausflügler, Gipfelstürmer und Badetouristen, Berg- und Kulturwanderer, die das Tessin von einer neuen Seite erleben und kennen lernen wollen.

Daniel Anker, geboren 1954, freier Reise- und Bergsportjournalist für verschiedene Zeitungen und Zeitschriften. Verfasser mehrerer Skitouren-, Wander- und Radführer für die Gebiete Berner Oberland, Wallis, Tessin und Graubünden sowie die Genferseeregion, Côte d’Azur und Kalifornien. Herausgeber von Bergmonografien über die herausragenden Gipfel der Schweiz. Daniel Anker lebt in Bern.


Lawines razen
An Rutgers van der Loeff
jeugdroman
gebonden, 188 blz
isbn 9021665387
9789021665382

Werner, de 15-jarige hoofdpersoon, onderneemt samen met een aantal jongens van het Pestalozzidorp een moedige reddingspoging. Vanwege dreigend lawinegevaar moeten de bewoners van een Zwitsers bergdorpje geevacueerd worden. Het gevaar is onafwendbaar, verschillende dorpen raken geisoleerd van de buitenwereld en vele mensen raken bedolven onder de sneeuwmassa's.
De vriendschappen die ontstaan tijdens de spannende dagen, zijn een belangrijk thema van het verhaal. De emoties, zoals angst bij het opgesloten zitten en verdriet om de doden, zijn voelbaar beschreven.
Door de goede stijl en verouderde rolpatronen wordt de sfeer van die tijd, jaren '50, goed weergegeven. De moeilijke bergsporttermen en Zwitserse namen maken dit boek pas leesbaar voor kinderen vanaf ca. 12 jaar.
Deze uitgave is hertaald en bevat geen illustraties, behalve de nieuwe omslagillustratie. Spannend verhaal dat is verfilmd, vele malen bekroond en in vele landen verschenen.


Medusa - Michael Dibdin

misdaad, thriller, paperback, 256 blz, isbn 9045011794, 9789045011790

Een groep Oostenrijkers verkent een verlaten militair tunnelnetwerk in de Italiaanse Alpen en ontdekt daar menselijke resten. Iedereen is ervan overtuigd dat het hier om een ongeluk gaat, totdat de resten uit het mortuarium worden gestolen en het Ministerie van Defensie de zaak doodzwijgt.

Als er vervolgens een autobom ontploft in Campione D'Italia, een belastingparadijs binnen de grenzen van Zwitserland, en er een verband met de lugubere ontdekking in de Alpen lijkt te bestaan, begint de zaak behoorlijk te stinken. Redenen genoeg voor Aurelio Zen om zich met deze zaak te gaan bemoeien.

Zijn speurtocht leidt hem niet alleen naar de duistere geheimen van de naoorlogse politiek van Italië, maar ook naar de verborgen kanten van de hedendaagse maatschappij.

Juffrouw Stark

Een zwoele zomer op het Zwitserse land
Thomas Hürlimann, roman, gebonden boek, 160 blz, isbn 9044502360

In Juffrouw Stark bouwt Thomas Hurlimann verder aan zijn hoogstpersoonlijke familie-mythologie, die begon met de ook in Nederland veelgeprezen novelle Het tuinhuis. Een man van Hürlimanns leeftijd haalt herinneringen op aan de zomer, dertig jaar eerder, toen hij logeerde bij een oom die prelaat was in een kloosterbibliotheek. Het jongentje mocht daar onder meer helpen bij het aanpassen van vilten pantoffels bij de vrouwen en meisjes die de bibliotheek bezochten.

Het werk tussen vrouwenvoeten blijkt een onverwachte bekoring te hebben. Dat merkt ook de huishoudster van de pastorie, Juffrouw Stark. Zij wijst de prelaat op de onkuise bijgedachten die zijn neefje kennelijk koestert.

De oom wuift haar bezwaren weg en neemt het jongentje mee op zijn bezoekjes in de streek. Maar de busladingen vrouwen blijven komen - en zo ook juffrouw Stark.
Bern Berner Oberland Genève Graubunden Ticino Zürich
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018